Robotok az Újlakban

Egyik pillanatban álom, másikban valóság. 2019. február 28-án megérkezett Bee-Bot, az első kölcsönzött robotméhecske. Egy hónapot töltött az iskolánkban. Az Újlak Diákalapítvány támogatásával 2019. március 8-án 4 robotot vásárolhattunk. A saját robotjaink: 2 db Bee-Bot, 1 db InO-Bot és egy mBot. Amikor a diákjaink „kinövik” egy eszköz lehetőségeit, meg kell teremteni a továbblépés útját.

Ez két irányban is lehetséges: haladóbb programozási nyelv elsajátításával, és nagyobb tudású robot alkalmazásával. A legkisebbeknek szánt padlórobot a Blue-Bot, okos eszközről, bluetooth kapcsolaton keresztül is irányítható.

Kiváló eszköz a térbeli, síkbeli viszonyok tanításához, gyakorlásához, illetve a programozási alapismeretek játékos elsajátításához. A blokk-alapú programnyelv segítségével programozható, szenzorokkal felszerelt robotjainkat a nagyobbakkal használjuk. A robotika, a kódolás új lehetőségeket nyitnak az oktatás során fontos készségek, képességek fejlesztése területén. Fejleszti a logikus gondolkodást, problémamegoldást, elemző gondolkodást, rendszerszemléletet. Csupa olyan képesség, amely felnőttkorban is segítheti a mindennapi boldogulást.

A gyerekek szívesen játszanak, oldanak meg feladatokat, amelyekben robotokat használhatnak. A tanítási folyamatban alkalmazott feladat nehézségi szintjét az oktatónak mindig az alapján kell kiválasztani, hogy milyen célra, milyen korosztálynak, milyen nehézségű feladatot akar készíttetni. Az iskolai oktatás során alkalmazott játékos robotika tematikája beépíthető a tantervbe, vagy tanórán kívüli szakköri munkába is. Köszönjük az Újlak Diákalapítványnak a támogatást.

Nagy Tünde

informatika tanár

További fotókat ide kattintva talál.