Német Nemzetiségi Nap az Újlakban - 2021

Német nemzetiségi nyelvoktatás, Rendezvények

2021. április 30-án iskolánk német nemzetiségi tagozata, mintha az idő kerekét visszaforgatták volna, keresztúri német kis faluvá változott. Mint ismeretes az 1700-as évek vége felé települtek keresztúrra a vallásuk miatt üldözött németek, és így alakult ki a keresztúri német falu. Az akkor itt élő németek hagyományait kívántuk feleleveníteni a 10. alkalommal megrendezett újlakos Német Nemzetiségi Napon.

Immár hagyománnyá vált, hogy tanárok, diákok ezen a napon nemzetiségi ruhát vesznek fel, hajukat sváb fonással hordják. A nemzetiségi táncok és énekek mellett érdekes feladatokat kaptak a gyerekek, mint például a sváb ételek szakácskönyvének összeállítása, próba-baba nemzetiségi ruhába öltöztetése és különböző, a hagyományokat idéző társasjátékok. A felső tagozatunk kedvence idén a hajviselet-verseny volt, különböző hajfonatalkotásokból fotómontázs készült.

A digitális oktatás következtében a felsős tanulók e-learning formájában vettek részt a nemzetiségi napon. A kvízkérdéseket, a szófelhőt, a Dirndl ruhatervet a digitális eszközök és a tanáraik segítségével dolgozták fel. A tanulók feladatai között kékfestő minta tervezése is volt. Az alkotások az iskola aulájában megtekinthető a többi tanuló számára is. Azonban az idei év nemzetiségi napja nem csupán a jelenléti és digitális oktatás keveredése miatt volt különleges. Kerületünk civil szervezetei, önkormányzatai, magánszemélyek, tanárok és szülők adományaiból egy régmúltat idéző kiállítást rendeztünk, amely érdekesebbé tette a gyerekek számára a hagyományok tiszteletének megértését. A padláson talált kincsek, a dédnagymama régi használati tárgyai, faliáldás, szűrők, hímzett terítők, bölcső, stb. került kiállításra.

Mi is az a szakajtó? Mire használták régen? Hogyan vasaltak a dédnagymamák? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptak választ az érdeklődő kisdiákok. Kezükbe vehettek egy, az 1700-as évekből származó német nyelvű Bibliát, melyből megpróbálták kiolvasni a gótikus írás kacifántos betűit. Volt, aki a régi borotvapamacsot smink ecsetnek gondolta és a paradicsompasszírozót krumplinyomónak. Hány keményített alsószoknyát is viseltek régen ünnepnapokon a lányok és az asszonyok? A második osztályosok egy teljes sváb népviselet felvételét is végigkövették.

Gyermekeink, azon felül, hogy a német hagyományokról bővíthették ismereteiket, nem utolsó sorban a nyelvet is gyakorolhatták a megszokottól eltérő környezetben. Ez a nap is segíti diákjainkat, hogy a mindennapokból kiszakadva, élményekkel gazdagodva tanuljanak.