Címlap Iskolánk Táborok,utazások Határtalanul - 2018
Határtalanul - 2018 Nyomtatás E-mail
2018. november 08. csütörtök, 10:25

Németh Réka vagyok az Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolából. Iskolánkban a hetedik évfolyamról ötven gyerek a „Határtalanul” programnak köszönhetően elmehetett egy ötnapos kirándulásra Szlovéniába és Horvátországba.

Hogy miről is szólt ez az út?

 

 

Ez a program alapvetően arról szól, hogy a hetedikes diákok elutazzanak a határon túli, magyarok által lakott területekre. Sajnos csak ötven gyerek vehetett részt a kiránduláson. Akik nem tudtak velünk jönni, sokat veszítettek, mert csodás élményben volt részünk.

Kísérő tanáraink (Gabi néni, Niki néni, Klára néni, Márta néni, Gyuri bácsi) mellett egy idegenvezetőnk is volt, Anita. Anitának köszönjük, hogy rengeteg érdekes (és kevésbé érdekes) dolgot megosztott velünk, és sajnálom, hogy sokszor nem engedtük szóhoz jutni.

Amellett, hogy sok várat és templomot csodálhattunk meg, jártunk a Kopácsi réten és lápvilágban is, itt egy hajókiránduláson vettünk részt. Annak ellenére, hogy szinte egész nap sétáltunk, utaztunk, mindig volt egy kis szabadidőnk, például vásárlásra. Mert elképzelni is szörnyű, mi történne, ha megérkezve egy idegen városba - ami tele van látványosságokkal -, nem a McDonald’s-ot keresnénk legelőször. Talán világvége…

Az utazásunk eseménydús volt, jártunk Szlovéniában Lendván, Muraszombaton, Zsitkócon, Bántornyán, Göntérházán; Horvátországban pedig Csáktornyán, Varasdon, Kaproncán, Valpón, Eszéken és Kopácson. Göntérházán meglátogattuk egy általános iskolát.

A reggeli után rendszerint busszal indultunk neki az előttünk álló kalandoknak. Általában hat és hét óra körül értünk a szállásra, így vacsoráig volt egy kis időnk pihenni. Vacsorára mindig meleg ételt ettünk, ami általában nem volt szénhidrát szegény. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert 1-es típusú diabétesszel élek (1-es típusú cukorbetegség).

Alapvetően a szállásokkal nem volt gond, bár a második szállásunkon, Csúzán a tartalék pokrócok nélkül megfagytunk volna a szobatársammal. A kirándulás programjait nagyon jól állították össze számunkra, és szerintem mindenki nagyon élvezte ezt az utazást, ami nemcsak azért lehetett, mert az út során látott roppant mennyiségű látnivaló elkápráztatott minket, hanem mert az osztályok diákjai között szoros barátságok szövődtek, s ez a mai napig tart. Így ez az út nemcsak a határon túli magyarok megismerésével telt, hanem egymás megismerésével is.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki sokáig fog emlékezni erre a csodálatos utazásra.

Ajánlom a képeket és videókat is.