Címlap Iskolaélet Versenyeredmények Geometria - Síkbeli, térbeli alakzatok - Híres építmények
Geometria - Síkbeli, térbeli alakzatok - Híres építmények Nyomtatás E-mail
2018. február 27. kedd, 16:55

 

 

A 6. évfolyam, 6.b és 6.e tanulói készítették az iskola aulájában látható építményeket. A nevezetességek a matematika óra keretében, a geometriai tananyag részeként kerületek megépítésre.

A matematikai kompetenciák közül a vizuális képességek része a térlátás, térszemlélet, térbeli viszonyok felismerése. Tapasztalatok szerint ennek a részképességnek a hiánya sok problémát okozhat a tanulók későbbi tanulmányai során. Ezen képesésség hiánya mutatkozik meg, nem csak a geometriai feladatok megoldásánál, de ábrák olvasása, értelmezése közben is. Kevés a szemléltető eszköz, ha van is sokan nem használják, ez megakadályozza a személyes tapasztalatszerzést. A konkrét, kézzel fogható szétszedhető, összerakható, kézbe fogható testek szükségesek az elvonatkoztatás folyamatához. A lent megjelölt hajtogatókönyv segítségével a gyerekek síkbeli alakzatokból építhettek térbeli alakzatokat. Ennek segítségével tapasztalhatták meg például, hogy a Big Ben óralapját is tartalmazó kocka alakú épületrész négyzetlapokból épül fel, vagy hogy az óralap maga egy körlap…stb.

A projekt munka folyamata:

Az első órán csapatokat alakítottak és kiválasztották melyik nevezetességet fogják megépíteni. Információkat, adatokat kaptak róluk és megkapták az adott nevezetesség részeinek kiterített vázát. A második órán megépítették és közben megtervezték hogyan fogják bemutatni saját építményüket. A következő órákon, pedig sorra bemutatták azokat. Elmondták nevezetességekről megszerzett információkat, adatokat, érdekességeket, majd azt, hogy milyen síkbeli és térbeli alakzatokat fedeztek fel.

A csoport munka során a tanulóknál, fejlődhet a kommunikációs készség, továbbá a toleranciára és az együttműködésre való hajlam is erősödhet. A közös értékelés pedig, az egymásért való felelősségvállalást biztosítja.

Így a világhírű építmények megépítése nem csak a matematikai képességieket, ismereteiket fejlesztette.

A megépített nevezetességek: Szabadság-szobor, Eiffel-torony, Big Ben, A kínai nagy fal, A gízai nagy szfinx, Golden Gate híd, Tádzs Mahal, A pisai ferde torony.

Tantárgyi kapcsolatok: Történelem, Természetismeret, Rajz

Eszköz: Híres Építmények Világszerte Hajtogatókönyv  / Tessloff Babilon Kiadó

Fűzér Adrienn

matematika tanár

 

ERASMUS +

E-napló

 

Kérjük az e-naplóval kapcsolatos gondokkal, kérdésekkel az ismertető elolvasása után kizárólag az

enaplo{kukac}ujlak.com

email címen forduljanak hozzánk!

 

Újlak Diákalapítvány

Védőnő elérhetősége

Kiss Anikó

e-mail: vedono@ujlak.com

Tel: +36-20-315-11-56

Iskolapszichológus

Sztankó-Deák Réka Andrea

e-mail: deak.reka@ujlak.com

Iskolagyümölcs

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban