Címlap Iskolaélet Táborok,utazások Német nyelvi tábor Karintiában
Német nyelvi tábor Karintiában Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 01. kedd, 14:41

Júliusban a német nemzetiségi tagozat diákjaival Ausztria legdélebbi és talán legszebb tartományában, Karintiában, a Turnersee partján töltöttünk egy csodálatos hetet.

 

 

A szervező tanárok már az előző években is táboroztattak gyerekeket német nyelvterületen. A korábbi sikeres utaknak és a vonzó programkínálatnak köszönhetően - harmadiktól nyolcadik osztályig - 62 gyerek vállalkozott a kalandos útra.

Az induláskor megszokott várakozással teli izgalom fokozódott, mikor begördült az iskola elé hűséges útitársunk, egy hatalmas, fehér emeletes busz…

Bár a hegyekbe indultunk, nem igen volt szükségünk meleg ruhákra, mert Ausztriának eme tartománya amúgy is napfényes, szinte mediterrán klímájú, ráadásul ezen a héten ott is kánikula volt. Ez mérhető volt a heti jégkrém- és ásványvízfogyasztásunkon.

Odafelé Grazban megszakítottuk az utat, és a nagy melegben megmásztuk a Schlossberg 474 lépcsőfokát, hogy közelebbről is megnézzük a város szimbólumát, az öreg óratornyot. Sétáltunk a Mura partján, bejártuk a folyóra épített kagyló alakú mesterséges szigetet, a Murinselt.

A szállásunk egy családi hotelben volt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Turnersee-re és az Alpok hegyeire. A nyolcadikosokat egy panzióban, a „parasztudvarban” szállásolták el, ami ugyan egy negyedórás sétára volt a hoteltől, de a kis kényelmetlenségért a szabadabb élet kárpótolta őket.

A gyerekek délelőttönként az anyanyelvi tanárok óráin vettek részt, a tanulás után a fáradalmakat mozgalmas kirándulásokon heverhették ki.

Voltunk a Wörthi-tónál. A tóparton magasodó hegyen álló Pyramidenkogel kilátó tetejéről beláttuk egész Karintiát. A kilátóból a bátrabbak egy spirális csúszdán száguldottak le. Sétáltunk a tó egyik félszigetén épült festői városkában, Maria Wörthben, majd meglátogattuk a Minimundus játékvárost, ahol megcsodálhattuk a világ legnevezetesebb épületeit 1:25 arányban kicsinyítve.

Túráztunk az osztrák „Grand Canyonban”, a Tscheppaschlucht-ban. A háromórás gyaloglás izgalmasra sikeredett, mert át kellett vészelnünk a szurdokban egy kisebb zivatart is. A barátságos ösvényeket sziklapárkányok, létrák, függőhidak váltották fel, fölöttünk magasodtak a hegyek, alattuk tátongott a mélység. Utunk mentén hegyi patak csordogált, majd hömpölygött, és zuhant a mélybe az óriási vízeséseknél.

Jártunk, azaz másztunk, csúsztunk, egyensúlyoztunk egy erdei kalandparkban a Klopeiner See-nél. A megerőltető program után egy strandon üdültünk fel. Persze nem nyugágyakban, hanem a tóban elhelyezett felfújható jéghegyeken és trambulinon ugrálva, és közöttük úszkálva.

Volt két „állatos” program is. Az egyik Affenberg, a Majomhegy Univerzum, ahol szabadon, testközelből ismerhettük meg a japán makákók életét. Tartózkodnunk kellett a tartós szemkontaktustól, mert az veszélyes lett volna… Ezután Landskron várába mentünk, ahol végignézhettünk egy madárröptetést. „Meg volt beszélve” néhány ragadozó madárral, vércsével, bagollyal, sassal, sólyommal, hogy bemutatják nekünk a zsákmányszerzésüket. A kitűzött időpontban jöttek is – szárnyaltak, majd lecsaptak. Megdöbbentő látvány volt.

Elmentünk a Gerlitzen síparadicsomba, ahol nyáron a felvonón való utazás, a panoráma és a hegyi gokartozás nyújthat élményeket. De nemcsak hegytetőket hódítottunk meg, lementünk egy hegy gyomrába is, az Obir-cseppkőbarlangba. A hőség után a 10 fokos hideghez is alkalmazkodtunk. A látvány kárpótolt.

Sok program, vidámság, csapatszellem jellemezte ezt az utat. Emellett a gyerekek hétköznapi szituációkban is használhatták a német nyelvet.

Várjuk a következő nyelvi tábort!

2015. augusztus 25.

Balassa Zsuzsa, Gombásné Gyuricza Andrea, Kardos Andrea,

Soósné Hajdu Márta és Szőkéné Németh Noémi

 

ERASMUS +

E-napló

 

Kérjük az e-naplóval kapcsolatos gondokkal, kérdésekkel az ismertető elolvasása után kizárólag az

enaplo{kukac}ujlak.com

email címen forduljanak hozzánk!

 

Újlak Diákalapítvány

Védőnő elérhetősége

Kiss Anikó

e-mail: vedono@ujlak.com

Tel: +36-20-315-11-56

Iskolapszichológus

Sztankó-Deák Réka Andrea

e-mail: deak.reka@ujlak.com

Iskolagyümölcs

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban