Fade
Címlap
Határtalanul - 2012 Nyomtatás E-mail

 

 

Határtalanul…

„A Bethlen Gábor Alap egy elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása.”

 

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot írt ki határon túli magyarlakta területekre történő kirándulások szervezésére. A „Határtalanul” programot az általános iskolák 7. évfolyamos diákjainak is meghirdették. Idén iskolánk is elnyerte az alapítvány támogatását egy erdélyi kirándulás megvalósítására. Az út mottója „Petőfi és Bem nyomában” volt.

A kirándulást előkészítő programok előzték meg:

A gyerekek egy előadás keretében ismerhették meg Erdély lakosságának etnikai összetételét, történelmének legfontosabb mozzanatait, kulturális értékeit. Ismereteiket önálló internetes anyaggyűjtéssel bővítették. Az 1848-49-es események tanulmányozásához egy történelmi összefoglalót kaptak segítségül. Az így szerzett tudásukat egy vetélkedőn mérhették össze.

Hogy a székelykeresztúri gyerekekkel való találkozásra ráhangolódjunk, megtanultuk egy szabolcsi magyar néptánc alaplépéseit. Egy jelenettel is készültünk, feldolgoztuk Petőfi vígeposzát, A helység kalapácsát.

Alaposan felkészülve indultunk el október 4-én 44 újlakos diákkal a hatnapos útra. A program sűrű volt, de végigjárhattuk Erdély legszebb vidékeit.

Láttuk Kolozsvár nevezetességeit, megszálltunk Torockón, a pici magyarlakta faluban. Túráztunk a Tordai-hasadékban, a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban. Jártunk a magyarság számára fontos zarándokhelyeken, Csíksomlyón és Gyimesbükkön. Leszálltunk a parajdi sóbányába,” felszálltunk” Déva várának magaslatára. Vásároltunk Korondon. Elhelyeztük nemzeti szalaggal díszített koszorúinkat Segesváron, Aradon, Petőfi legendás körtefájánál és sírjánál Székelykeresztúron.

Kiemelt állomás volt Székelykeresztúr. Itt összeismerkedhettünk az ott élő gyerekekkel, kölcsönösen egy-egy műsorral ajándékoztuk meg egymást. Vendéglátóink egy fergeteges néptánc bemutatóval kápráztattak el minket. Kiderült, van még tanulni valónk a tánc terén, de mi sem maradtunk szégyenben, színjátszóink óriási sikert arattak.

A székelykeresztúri gyerekekkel közösen látogattunk el Petőfi legendás körtefájához és sírjához is.

A kisgalambfalvi híd volt a legnagyobb hatással a csapatra. A híd ugyanis egy titkos kóddal a Himnusz kezdő dallamát idézi. Hogy ez a kotta jól látható legyen, megtisztítottuk a híd lábát a bozóttól.

Az út sikeres volt, minden feladatot teljesítettünk, és közben jól éreztük magunkat.

A kirándulás után egy kérdőívvel mértük az út sikerességét. A százalékos adatok igazoltak minket. Sok pozitív visszajelzés érkezett a gyerekektől.

A programot október 25-én zárjuk egy gálaműsorral, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

 

A szervező tanárok nevében:

 

Soósné Hajdu Márta

Csatolmányok nevei:
Interjú a Kossuth Rádióban - 2012-11-09[ ]2813 Kb
 

Köszöntő

Tisztelt Látogató!


Honlapunkon részletes betekintést nyerhet iskolánk életébe. Megismerheti alapdokumentumainkat, melyek szabályozzák iskolánk működését. Bemutatjuk a tagozatokon folyó munkát, az itt tanuló gyerekeket és tanárokat. A Galéria érdekes képeket, filmeket tartalmaz mindennapi életünkről. A Kapcsolatok menüpontban a nevekre kattintva küldhet számunkra üzenetet.

Iskolánk tanulói és minden dolgozója nevében üdvözlettel:

                 Sarkadi Nagy Adrien

Iskolánk fenntartója

Kiváló tehetségpont

ERASMUS +

E-napló

 

Kérjük az e-naplóval kapcsolatos gondokkal, kérdésekkel az ismertető elolvasása után kizárólag az

enaplo{kukac}ujlak.com

email címen forduljanak hozzánk!

 

Szakkörök / Sport

Iskolánkban futó szakkörök / sport foglalkozások listája:

Védőnő elérhetősége

Kiss Anikó

e-mail: vedono@ujlak.com

Tel: +36-20-315-11-56

Iskolapszichológus

Sztankó-Deák Réka Andrea

e-mail: deak.reka@ujlak.com

EMMI_EMET

Iskolagyümölcs

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Határtalanul

 

Határtalanul az Újlakkal! (2012)

Facebook

Oszd meg facebookon is!

Tankerinfó

Iskolánkban hitoktatást végző felekezetek elérhetőségei:

Római Katolikus Egyház Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia

 


Rákoskeresztúri Református Egyházközség

 

 


Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség

 

  • 1173 Bp. Bakancsos u. 2.
  • Telefon: 256-4224
  • rakoskeresztur@lutheran.hu