Címlap Schule Foglalkozások Fejlesztő segítség az Újlakban
Fejlesztő segítség az Újlakban Drucken E-Mail
Mittwoch, den 30. September 2015 um 14:16 Uhr
There are no translations available.

 

„ „Az egész életre szóló tanulás alapanyaga az élet első szakaszaiban rakódik le, bizonyos akkor kialakuló magatartásmódok, képességek, készségek és szokások formájában.”

Hans Löwe

 

Pszichológiai kutatások igazolják, hogy az iskolába kerülő gyerekek kb. 10-15 %-a szenved valamilyen részképesség-zavarban.

Ők eleve hátrányokkal indulnak a tudományokhoz vezető úton. Nagy valószínűség szerint különböző tanulási nehézségekbe ütköznek, ha nem kapnak megfelelő segítséget képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez, megerősítéséhez. Örvendetes az a tény, hogy egyre több óvodában és iskolában foglalkoznak képzett, elhivatott szakemberek a gyerekek fejlesztésével.


Mi fejlesztő pedagógusok a gyakorlati munkánk során megtapasztaltuk, hogy a fejlesztés mennyire személyiség függő. Egyes gyerekeknek egyéves intenzív fejlesztés elegendő volt ahhoz, hogy elsajátítva az alapkészségeket, akadálytalanul jussanak tovább tanulmányaikban. Másoknak további fejlesztésre is szükségük volt a felzárkózáshoz, így második osztályban is intenzív képességfejlesztésben részesültek. Azok a tanulók, akiknek nagy volt a lemaradásuk, otthon sem kaptak támogatást, és ők maguk sem tettek a fejlődésért, még harmadik osztályban is igényelték a megerősítést, sőt a további években is.

A fejlesztő munka egy folyamat, amely alkalmazkodik a gyerekhez, a növekedésével, érettségével együtt alakul, változik. Három személyes: a gyerek, a család és a fejlesztő pedagógus szoros együttműködését igényli. Ha ez megvan,, sokkal gyorsabb a siker, ha nem működik , sajnos elhúzódhat  a fejlődés és közben a gyerek sok kudarcot él meg.

Természetesen nem állíthatjuk, hogy a fejlesztő pedagógiában alkalmazott módszerek, eljárások csodásak lennének. Azt viszont elmondhatjuk, hogy sok munkával, kitartással és hittel, együttműködéssel csak jobb lehet a gyerekek teljesítménye.

Arra bíztatunk minden családot, hogy terelgessék gyermekeiket a tanulás nehéz útján, és ha elbizonytalanodnak, bátran kérdezzenek.

A Közoktatási törvény megfogalmazza az egyéni különbségekre alapozott nevelés kialakításának szükségességét, amelyben az oktatás igazodik a gyerekhez, mindenki számára biztosítva a saját, komplex személyiség-struktúrájának leginkább megfelelő fejlesztés lehetőségét.

Ez nem felmentést jelent, hanem komoly munkát, amely csak akkor hoz eredményt, ha dolgozunk érte: gyerek, szülő, pedagógus-ki-ki a neki megfelelő módon, helyen, időben.

 

Eredményes, szép tanévet kívánunk!

A fejlesztő csoport tagjai:

Szilasi Györgyné, Giliczéné Komjáthy Andrea, Gellai Illés.